Motor optimaal beveiligen

Een motor is voor veel mensen een bemind en waardevol bezit. De motor staat echter ook hoog op het verlanglijstje van het dievengilde. In dit artikelen leggen we uit hoe je jouw motor optimaal beveiligt tegen diefstal.

Motoren zijn makkelijk te stelen, onopvallend te vervoeren en eenvoudig door te verkopen. Een standaard startonderbreker of stuurslot is niet voldoende, menig dief weet er wel raad mee. Een aanvullend alarm kan uitkomst bieden, maar trekt langzaam maar zeker de accu van de motor leeg. Daarnaast veroorzaken veel alarmsystemen ongewenste storingen in het motormanagement. Bovendien werken de meeste alarmsystemen met een handzender. Die is door een dief met vrij goedkope apparatuur uit te peilen, te verstoren en zelfs te kopiëren. Ook geavanceerdere systemen, die werken met een rolling code, kunnen tegenwoordig binnen enkele seconden omzeild worden.

In dit artikel behandelen we:

Motor beveiligen tegen diefstal

Goed motorslot

Maak je motor vast met een goedgekeurd motorslot. Kies hierbij minimaal voor een ART 4 of ART 5 slot. Probeer de motor altijd ergens aan vast te maken. Het gebeurt namelijk regelmatig dat motordieven de motorfiets wegrijden op een skateboard.

ART5 motorsloten

ART4 motorslot met alarm

Er zijn tegenwoordig ook goede motorsloten met alarm verkrijgbaar. Het merk Oxford levert deze sloten met 100dB alarm.

Muuranker motorslot

Voor onderweg heeft het natuurlijk geen zin, maar op eigen terrein kan een muuranker of grondanker het verschil maken. De naam zegt het al, met een goed motorslot veranker je je motor aan een vast object, zoals een muur of de grond. Ook deze ankers zijn weer verkrijgbaar met een keuringsvoorschrift van stichting ART. Kies hierbij ook weer voor ART 4 of hoger.

Schijfremslot

Een schijfremslot is ideaal voor onderweg. Het biedt niet dezelfde bescherming als een kettingslot met een muuranker. Want ook met een remschijfslot tillen of rijden de dieven je motor zo weg op een skateboard. Desalniettemin is iedere hindernis die een motordief moet nemen, mooi meegenomen!

Schijfremslot met alarm

Een nog betere oplossing is een schijfremslot met alarm. De merken Oxford en Vector hebben ART 4 goedgekeurde schijfremsloten met alarm in hun assortiment.

Motoralarm

Veel motorzaken raden het gebruik van een universeel motoralarm af. Ze hebben vaak negatieve ervaringen met deze systemen door de vele storingen. Alarmsystemen waarbij de startblokkering niet meer uitgeschakeld wordt of een alarmen die de accu leegtrekken. Om deze reden adviseren wij je dan ook om een standalone alarm te gebruiken, oftewel een alarmsysteem dat onafhankelijk van jouw motor functioneert. Zoals de motorsloten met alarm of de schijfremsloten met alarm.

GPS Track & Trace

Preventie is natuurlijk beter dan genezing. Je wilt de diefstal van jouw motor liever voorkomen. Wanneer het noodlot dan toch toeslaat, is het wel zo fijn als je kunt terugvallen op een GPS Track & Trace systeem. Met een GPS trackers spoor je je motor eenvoudig op, meestal via je smartphone.

Motorhoes

Diefstal komt regelmatig voort uit gelegenheid. Staat je motor in het zicht? Bedek je kostbare bezit met een motorhoes. Een motorhoes kost niet veel en is ook nog eens goed voor het behoudt van je stalen ros.

Conclusie en tips

Ieder slot is te openen. Iedere beveiligingssysteem is te omzeilen. Des te meer een dief ontmoedigt wordt, des te beter. De grootste tip die wij je nog kunnen geven is, gebruik je gezonde verstand. Parkeer je motor op eigen terrein uit het zicht. Staat je motor op de openbare weg, kies dan voor een veilige en verlichte plek.